一小時足本組裝電腦(砌機)教學影片(1) – 2003年版

1B 電腦系統基礎, Freeware 免費資源, ICT Video 教學影片, ICT 資訊及通訊科技課程 Add comments

何寶生教砌機(組裝電腦)?何寶生與ICT教學有何關係呢?

話說2003年10月1日,園丁帶廿個初中學生參與「香港電腦節2003 — 千人砌機大匯演」,齊齊締造健力士世界記錄,整個活動共有一千九百多人參與,在一個多小時內即場組裝近一千部家庭電腦,成功締造紀錄,在台上帶領砌機的司令正是90年代歌手何寶生W

 

 

每部電腦仲送了一隻VCD叫<何寶生教砌電腦>,一小時的示範十分高水準,雖然硬件變化大,但我仍覺得值得學生參考,趁不限時的Google VideoW仍可上載影片時,快快叫TSS上載了這足本一小時影片:

4 Responses to “一小時足本組裝電腦(砌機)教學影片(1) – 2003年版”

  1. 潘西 Says:

    謝謝你轉貼 令我在電腦的學識又更高一層

  2. lam chi kit Says:

    我好想自己砌一部機但又唔識,但睇左條片後就ok la。如果可以的話,能教下我地點樣選材料嗎?

  3. iGardener Says:

    我的資訊未必及香港一些硬件網站,可推介以下一個給你參考:
    http://www.jumbo-computer.com

  4. Jackie Says:

    Hi!This video is very useful. May I request a copy of this solely for personal use? Look forward to your reply!

Leave a Reply

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Log in